ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Забележителности в Белчин

Животворната вода, Паметник на загиналите във войните белчинци, Хижа „Белчински рай“

Животворната
вода, Паметник на загиналите
във войните белчинци, Хижа „Белчински рай“

 

Цари Мали град, Етнографски музей

Цари Мали град, Етнографски музей

Църквите "Св. Петка" и "Св. Апостоли Петър и Павел"

Църквите “Св. Петка” и “Св. Апостоли Петър и Павел”


Самоковското поле е богато не само на история от времето на Възраждането, но и на древни култури. Селищата тук не са  възникнали около османското нашествие. Те са твърдина на християнството и център на металургията, селища, чиито корени следва да дирим около края на Римската империя.

  • Само на 40 минути път от столицата започва Палакарийския дял на котловината. Странното име идва от р.Палакария, която и до днес крие своите тайни в меандрите между планините Витоша, Верила и Плана. Името и е споменавано още от античните автори, които я свързват със златодобива. Те очевидно са прави, защото и до сега там могат да се видят чудновати мъже, затънали до колене във водата и неуморно да пресяват тонове пясък за едно мъничко късче благороден метал. Но не златото е причина за заселването на района още от времето на траките, а желязото и минералната вода. Желязото е метала, от който са направени мечовете за Троянската война, както и палешниците и сърповете на необятната Тракия.
  • Руини от онези славни и митични времена могат да се видят все още разпръснати около селата Белчин, Алино, Поповяне и Ярлово.  Отглас откриваме и в легендите, които още се разказват в Белчин. Народната историчност  стига  далеч преди „турското време”, като разказвачите обясняват имената на някои топоними с лица и събития от древногръцката и римската история и митология. Така например местността Раяна се свързва с Рея (-богиня и майка на олимпийските богове Зевс, Хера,  Хадес и др.) , а името на р. Палакария с Пулхерия ( императрица на Източната римска империя).

Съществуват множество исторически и културни забележителности, които могат да се посетят в околностите на с. Белчин:

Руини от отминали славни и митични времена могат да се видят все още разпръснати около селата Белчин, Алино, Поповяне и Ярлово.
Отглас откриваме и в легендите, които още се разказват в Белчин. Така например, местността Раяна се свързва с Рея (богиня и майка на олимпийските богове Зевс, Хера, Хадес и др.), а името на р. Палакария с Пулхерия (императрица на Източната римска империя – Византия).